Ohlédnutí za 15. Letní školou
Zpět na výpis
Zveřejněno: 22. 9. 2024

“Byl to čas sjednocení lidských bytostí bez ohledu na kulturu, víru, gender, záliby. Čistá jednota.”

“Letní škola mi přinesla zážitek rovnováhy mezi intenzivní prací na tématech přírodní pedagogiky, vzájemným poznáváním a síťováním, duchovními zážitky a zábavou.”

 

Letní škola pokaždé vyvolává v lidech pocit, ze v tom nejsou sami. Spojení s podobně smýšlejícími lidmi, tentokrát s mezinárodním přesahem, letos všichni hodnotili jako velmi přínosný.

Letní škola se konala již po patnácté a poprvé byla zcela mezinárodní, tj. otevřená zahraničním účastníkům a zorganizovaná tak, aby se i cizojazyční účastníci mohli zapojit do maxima aktivit. Kromě češtiny byla hlavním jazykem angličtina. Významnou skupinou byli němečtí učitelé a učitelky, jejichž účast byla podpořena i Česko-německým fondem budoucnosti.

Lidé na Letní škole čerpají vědomosti, klid, inspiraci, ujištění, že jdou správným směrem. Toto ujištění si pak nesou s sebou celým školním rokem. Příjíždějí na Letní školu, aby “znovu vykřesali jiskru, navázali nová přátelství a ujistili se o udržitelnosti a síle přírody”. Velmi si cení možnosti přijet se svým týmem a prožít to společně, navštívit více workshopů a následně sdílet zážitky. Letní škola slouží jako teambuilding.

Nejvíce zmiňovanými jmény a oceňovaným zážitkem byl Gunter Grün-Oostinga a Gregory Sommer a jejich přírodovědné exkurze nebo Gunterův workshop Podpora přírodní inteligence pomocí tematických projektů na příkladu "doby kamenné". Dále si účastníci velmi cenili přednášku Elizabeth Henderson Hluboké naslouchání přírodě a malým dětem jako nástroj pro formování udržitelnější budoucnosti pro všechny, a také její jednorázovou dílny o pedagogické práci v rytmu roku. Přáli by si s ní zažít kontinuální dílnu. Její přednášky oslovovaly cítění a srdce, které podle Elizabeth “dlouho spalo a bylo uzavřené.” Cesta k udržitelnosti a schopnosti řešit environmentální problémy a konflikty vede podle ní přes rozvoj citlivosti a cítění a návrat ke kořenům.

Gaye Amus přednesla přednášku o permakulturní etice Péče o zemi, péče o lidi, a spravedlivé sdílení v přírodní pedagogice. Z přednášky Davida Sobela si mnoho lidí odneslo naději, “dětem stačí i jen trocha přírody!” Je vědecky prokázáno, že i trocha kontaktu s přírodou má velký přínos pro další (akademickou) vzdělávací dráhu dítěte. Naději se snažila posilovat i dílna Kateřiny Čihákové o klimatické adaptabilitě. Letní škola probudila v lidech silné emoce a stmelila nová přátelství. Mezi nejsilnější zážitky patřilo rozdělávání ohně třením dřev na závěrečném rituálu. K pocitu sounáležitosti přispíval i ranní zpěv, kterého si cenili zejména zahraniční účastníci. Bylo pro ně přínosné i to, že se dozvěděli o situaci lesních školek v jiných zemích a vyměnili si kontakty.

Letní školy v letech 2023 a 2024 jsou spolufinancovány Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí a s jeho žáštitou. Velkou podporu také po dobu příprav i realizace poskytla organizace Feuervogel.

073a0169.jpg (1.04 MB)

 

Letošní Mezinárodní letní školy se účastnilo 179 lidí z celkem 16 ti zemí: České republiky, Slovenska, Německa, Švýcarska, Rakouska, Polska, Rumunska, Francie, Itálie, USA, Kanady, Anglie, Skotska, Turecka, Singapuru, Indie.

Letní škola byla živě přenášena online a tohoto programu se zúčastnilo 58 osob, včetně čestného hosta - Juliet Robertson, jíž byla tato Letní škola věnována za její celoživotní úsilí na poli přírodní pedagogiky.

Lektorský tým tvořilo 35 lidí a 25 lidí se podílelo na organizaci a zajišťovalo hladký průběh Letní školy. Kromě toho se o všechny starali kuchařky a pomocníci v počtu 14 osob.

Lektoři a lektorky pocházeli z České republiky, Německa, Švýcarska, USA, Finska/Turecka, Skotska, Anglie, Španělska, Patagonie.

Vítanou změnou programu oproti minulým letům bylo, že v pátek již nebyly frontální přednášky. Namísto toho byl zážitkový program. Byl dán prostor rozloučení a uzavření. Opečovávání sebe sama před cestou domů je velmi důležité, a tak bychom to rádi realizovali i v dalším ročníku. Závěrečný rituál s rozděláním ohně třením dřev a zpěvem písní vedly Petra Jäger a Nadja Hillgruber, které také v pondělí Letní školu spolu se zástupkyněmi české Asociace lesních MŠ zahájily.

Většina lidí se loučila se slovy “na shledanou za rok!”
Příští ročník Letní školy se uskuteční opět v Ekocentru Loutí od 28. 7. do 1. 8. 2025. V tuto chvíli pro něj zatím nemáme finanční podporu, pokud víte o vhodném partnerovi či grantu, neváhejte nám dát vědět.

Zpět na výpis