Někdy stačí malá změna
Zpět na výpis
Zveřejněno: 7. 10. 2024

O tom, jak je pobyt venku pro děti prospěšný jsme už od té doby, co jsme se stali rodiči, slyšeli mnohokrát. Víme, jak je hraní venku, procházky, běhání po trávě a zkoumání přírody důležité pro zdraví a pohodu dětí. Proč se nám tedy stále nedaří chodit s dětmi pravidelně ven? Proč se do toho kolikrát musíme nutit a proč je to na podzim ještě složitější? 

 

Zde jsou nejčastější překážky, které nám brání užívat si na podzim času s dětmi venku a jak je překonat.

 

1. Nedostatek času

Jednou z našich nejčastějších výmluv je, že na nějaký smysluplný čas venku prostě nemáme čas. Pobyt venku vnímáme jako další povinnost, kterou do plného rozvrhu nezvládneme vměstnat. K tomu se přidává únava. Jak často jsme si například sami řekli, že na to, abychom vyrazili ven, už zkrátka nemáme energii?

Řešení:

Změňme úhel pohledu. Nejde o to hned uspořádat objevitelskou výpravu. Nebuďme na sebe přísní. I krátká vycházka do parku nebo čas strávený na zahradě se počítá. Blahodárné účinky navíc nejsou pouze pro děti, jsou i pro nás. Pobyt venku není dalším úkolem, ale spíše investicí do naší duševní pohody. Představte si, že už jen 30 minut venku denně přináší benefity, ať už jde o lepší soustředění, snížení stresu nebo posílení imunity.

 

2. Nevhodné počasí

Jedním z největších mýtů, kterému tradičně podléháme, je, že venkovní aktivity mají smysl jen za pěkného počasí. Mnoho rodičů ani nenapadne vyrazit k botníku, protože venku je „příliš zima“, „příliš větrno“ nebo „prší“. Ve skutečnosti však existuje celá řada studií, které prokazují, že i pobyt v chladnějším nebo deštivém počasí posiluje imunitní systém, zlepšuje kondici a buduje psychickou odolnost.

Řešení:

To, co se často říká, že neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení, je rozhodně pravda. A to se samozřejmě týká i oblečení pro nás dospělé. K čemu mi je, když si dítě vesele hraje v kaluži, ale já vedle něj drkotám zuby? Základem je dobré vrstvení. Funkční materiály, které udržují teplo a odvádějí vlhkost, dobrá obuv a od podzimu do zimy pro nás budou hlavně důležité rukavice.

20160106-img-4543ok.jpg (166 KB)

Přidejte se k našemu webináři: 

Mráz a břečka: Jak oblékat děti, aby je to venku bavilo

 

3. Nuda a stereotyp

Další běžná výzva spočívá v tom, že děti (a mnohdy i rodiče) ztrácejí zájem o opakované návštěvy stejných míst nebo mají pocit, že venku není co dělat. Máte zahradu? Pak jste šťastní lidé – tedy pokud jste si ji neupravili tak, že ani vás samotné neláká v ní trávit čas.

Řešení:

Příroda nabízí nekonečné možnosti k objevování, a to i na zdánlivě známých místech. Vždy je ale dobré mít v rukávu pár her, písniček, říkadel, nebo pomůcek, které můžete brát sebou vždy. Navíc vracet se na stejná místa, opakovat stejnou hru nebo zpívat stejnou písničku delší dobu vadí spíše nám dospělým, než dětem. Zahrada je pak skvělé místo, které nabízí mnoho příležitostí k učení, děti mohou napodobovat dospělé při práci a sami pečovat o záhony nebo květináče.

projekty.jpg (710 KB)

Máme pro vás skvělý seminář naživo s návštěvou lesní školky Hvězdy v lese a se spoustou inspirace: 

Nejlepší hry z lesních školek

 

4. Náročné přípravy

Už jen představa toho, jak se s dětmi vypravujeme ven, nám někdy způsobuje tik v oku. A někdy to opravdu může být zdlouhavá záležitost. Stres způsobuje to, že nemůžeme nic najít, to, co zrovna potřebujeme, je kdesi v prádle a navíc tak nějak tušíme, že jakmile už po tomto zdlouhavém procesu budeme stát před domem, první co uslyšíme, bude: “Mám hlad a chce se mi čůrat.”

Řešení:

Je to trochu klišé, ale základem je opravdu dobrá příprava. Zjednodušte si odchody tím, že si vytvoříte určité rutiny. Mějte předem připravenou tašku s potřebnými věcmi a pro ukládání drobných věcí můžete zkusit třeba průhledné boxy. A dobrá rada před zimou: Zásobte se dostatkem rukavic. Čím více bude proces vypravování zautomatizovaný, tím snazší bude vyrazit ven. Naučte děti zapojit se do příprav, oblékání a ukládání věcí, podpoříte tím jejich samostatnost.

 

5. Nerealistická očekávání

Někdy se může stát, že máme příliš vysoká očekávání od toho, co by měla venkovní vycházka přinést. Očekáváme harmonii, zábavu a pohodu, ale realita je často jiná – děti mohou být unavené, roztěkané nebo nezvládnou plánované aktivity. Navíc nás může frustrovat to, že sami rádi trávíme čas venku jinak, než si to představují naše děti.

Řešení:

Nic není dokonalé a je to tak v pořádku. Najděte rovnováhu mezi aktivním zapojením a pasivním pozorováním – pozorujte jaké je právě vaše dítě, vyhledává hru s dalšími dětmi, rádo objevuje samo, nebo naopak potřebuje podněty, aby se zapojilo. Dejte dítěti, co potřebuje a sami zkuste být co nejvíce v přítomném okamžiku, vyhledávejte oční kontakt a užívejte si také pohledu do zeleně. Nemějte vysoká očekávání.

 

Někdy stačí malá změna, která otevře nové možnosti.

 

Zjednodušte si cestu ven Přejete si získat více praktických tipů, jak děti i sebe motivovat k častějšímu pobytu venku, nebo oceníte inspiraci na hry a aktivity s dětmi?

Připojte se k seminářům a webinářům, které jsme pro vás připravili ve Škole lesem. Přihlaste se ještě dnes:

Mráz a břečka: Jak oblékat děti, aby je to venku bavilo
Nejlepší hry z lesních školek

 

Zpět na výpis